Till innehållet

På gång - 08 januari 2020

Guide för brottsoffer

I dagarna lanseras webbplatsen Brottsofferguiden. Som brottsoffer behöver man komma i kontakt med många olika myndigheter. Det kan upplevas svårt i en redan utsatt situation. Med guiden vill Brottsoffermyndigheten förenkla för brottsoffer så att de kan få samlad information på ett och samma ställe.

I dagarna lanserades webbplatsen Brottsofferguiden. Brottsoffer behöver ofta komma i kontakt med många olika myndigheter, vilket kan upplevas svårt i en redan utsatt situation. Med guiden vill Brottsoffermyndigheten förenkla för brottsoffer så att de kan få information samlad på ett och samma ställe.

– Utgångspunkten är att den som utsatts för brott inte ska behöva leta efter svar på sina frågor på olika webbplatser utan hitta rätt information på ett och samma ställe. Brottsoffer ska inte behöva ha kunskap om vilken myndighet som ansvarar för vad i rättsprocessen, säger Annika Öster, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten.

Som besökare på Brottsofferguiden får du möjlighet att ange vilket brott du utsatts för, ålder samt slutligen var i rättsprocessen du befinner dig. Utifrån de angivna valen får besökaren anpassad information.

– All information är inte relevant för alla brottsoffer. Vi vill därför hjälpa den enskilda att sortera den information som finns. På webbplatsen finns också checklistor för varje steg i rättsprocessen för att hjälpa brottsoffer att komma ihåg det viktigaste, säger Fredrik Selin, projektledare för Brottsofferguiden.

Webbplatsen innehåller, förutom en mängd relevant information, även checklistor och filmer; bland annat en dramatiserad rättegång som kan ge brottsoffer en bättre förståelse för vad som väntar och på så sätt skapa trygghet. Webbplatsen samlar också viktiga kontaktuppgifter för den som behöver stöd och hjälp eller mer information.

Webbplatsen producerades i ett samarbete mellan Brottsoffermyndigheten, Teknikhuset, Matador, Red Carpet Media och Christjan Wegner.